Hortus conclusus: de omsloten tuin

Dit is het resultaat van mijn eindopdracht voor het examen tuinarchitectuur.

De opdrachtgever (een alleenstaande vrouw) wil in haar achtertuin openheid en maar ook privacy. Dat klinkt paradoxaal, toch heb ik in mijn ontwerp getracht deze twee tegenstrijdigheden te combineren.

Ontwerp
De tuin heeft een terras in het midden en is omsloten door borders. De borders worden omsloten door donkere tuinschermen. Hierdoor ontstaat een gevoel van beslotenheid en privacy: de hortus conclusus.
Openheid ontstaat door het tuinscherm met lamellen aan de zijde van het park: de lamellen zijn kantelbaar. Door de pergola te verbinden met zowel de berging als het tuinscherm met lamellen ontstaat weer beslotenheid.

Beplanting
De beplanting heeft jaar rond witbloeiende vaste planten die schilderachtig afsteken tegen de donkere schutting. De tuin oogt strak qua verharding; door grassen en vaste planten met verschillende texturen wordt de strakheid verzacht. Bomen worden strategisch geplaatst om het gevoel van privacy te garanderen en het zicht op andere woningen te camoufleren.
Door vaste planten met grassen te combineren is er weinig onderhoud in de borders. De vaste planten en grassen behouden tot in de winter een mooi silhouet. Vroeg in het voorjaar knipt men deze eenvoudig terug.

Verharding
Door tegels van 1×1 meter te gebruiken lijkt het terras groter. De betontegels van Schellevis worden gecoat om aanslag te beperken. Beton is een duurzame verhardingssoort. Schellevis is een leverancier met duurzaamheid hoog in het vaandel. Zij hebben het NL Greenlabel.

Tuinmeubilair
De meubels uit de Hay Palissade collectie zijn gemaakt van gepoedercoat staal. Ze zijn licht, maar toch stevig en duurzaam.

Afwatering
Aan de korte zijden van het terras zijn grindkoffers aangelegd. Een duurzame manier om water op te vangen. Zie technische tekening zijaanzicht verharding voor meer informatie.

Tuinafscheiding
De tuinschermen zijn gemaakt van hardhout. Hardhout is krachtig en gaat lang mee. De schermen worden gebeitst met zwarte beits voor hardhout van Hermadix.

Verlichting
De verlichting is onopvallend door de lage lichtsterkte en zorgt voornamelijk voor sfeer in de tuin. De verlichtingsbron is duurzaam LED. LED verbruikt weinig energie en gaat lang mee.